2017 évi Trófeamustra

2017.évi dámbarcogás tapasztalatai a Pusztavacsi trófeamustrán

 

Számos szakember és érdeklődő részvételével kezdődött a Pusztavacsi dámbarcogás során elejtett dámbikák kiállított trófeáinak szemrevételezése a NEFAG Zrt Pusztavacsi Erdészeténél. Az immár hagyományos seregszemlén a környező területek vadászatra jogosultjai és a NEFAG Zrt  több mint   110 dámtrófeát helyeztek a terítékhelyen felsorakozó feldíszített tartóoszlopokra.

A rendezvényt Hatos Tamás erdészetigazgató köszöntése után Dégi Zoltán vezérigazgató nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a NEFAG Zrt dámgazdálkodása történelmi fordulóponthoz érkezett,  hiszen a  vadászterületek „újrafelosztásától  ” eltelt hosszú időszak alatt végzett tervszerű és következetes   „dámnevelés”  meghozta gyümölcsét.  A barcogás során a vendégvadászok 92 bikát ejtettek el a vadászterületen. Ez jóval több, mint ami az előző években megszokott 60-70 db.

A mennyiség növekedése mellett minőségben is sikerült ismét egy fokkal előbbre lépni, a terület történetének legnagyobb pontszámú bikája került terítékre október 13.-án (péntek). Az 5,01-kg-mal mérlegelt lapátos a bírálaton 213,99 CIC pontot kapott.

A kapitális trófea,  mellett még 1 db 5 kg-os bika került elejtésre, a 4 kg fölötti bikák száma pedig 14 db. Összesen 36 bika lett érmes (9 arany, 13 ezüst, 14 bronz), 3 bika kapott a bírálaton 200- nál több pontot. Mindezek mellett megállapítható, hogy az idei zord január és a rendkívül aszályos nyár nem igazán kedvezett a felrakásnak. A januári ínség mellett nyáron is volt egy táplálékhiányos időszak, mert nagyon korán kisült az erdőben az aljnövényzet, beszűkültek a táplálkozási lehetőségek. Talán ennek is tudható be, hogy sok olyan trófeánál is a visszarakás jeleivel találkozhattunk, ahol ezt a bika kora nem feltétlenül indokolná. A terítékre került bikáktrófeáinak átlagsúlya 3,37 kg ami 20 dkg-mal magasabb az előző évinél. Vezérigazgató úr köszönetét fejezte ki a szakmai munkában résztvevőknek a vadászati eredményekért és a rendezvény előkészítéséért. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az idei évben elért eredmények tartamosan biztosítottak a megnövekedett  vadlétszám mellett is.

A trófeamustrát megtisztelte jelenlétével Dr. Bitay Márton Örsa Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára. Beszédében elmondta, hogy hozzá igen közel áll a Pusztavacsi vadászterület.   Túl azon,  hogy milyen    jó adottságokkal rendelkezik a terület és milyen kedvezőek a dámállomány genetikai alapjai, tudja azt is hogy milyen komoly állománygazdálkodás folyik az erdészetnél. Valóban „nevelik” a dámot a jövőbeni eredményes hasznosítás,   a minőségi állomány hosszú távú biztosítása érdekében.

A rendezvény a helyi hagyományok szerint folytatódott tovább, azaz minden agancs mellé kiállt a kísérő vadász és röviden ismertette a kilövés körülményeit és az elejtéshez fűződő élményeit, esetenként barátságos, mosolyt fakasztó, megható gondolatait.

Az értékelések befejeztével Fehér Sándor termelési és kereskedelmi vezérigazgató helyette összefoglaló gondolatai zárták az eseményt.

A vezérigazgató helyettes szólt a jelenlévők számára is tanulságos és megfontolható értékelések jelentőségéről, a rendezvény méltóságteljességéről, a térségiek együttműködésének példa értékéről.

NEFAG Zrt