NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zártkörűen működő Részvénytársaság

Pusztavacsi Erdészet

Pusztavacsi Erdészet

A Pusztavacsi erdészet alapjait a Coburg hercegi család tette le, amikor az 1800-as években nagymértékű erdőtelepítésbe kezdtek, létrehozva ezzel a mára több ezer hektáros erdőtömböt, ami erdőterületünk és vadászterületünk szívét alkotja. Az erdészet jelenlegi formájában 2000. január 1.-től áll fenn, amikor összevonásra került a Ceglédi Erdészettel. A működési terület Pest-megye déli részén fekszik, 18 község határában összesen 13.171 ha állami erdőt kezelünk. Az erdőterület mintegy fele egy összefüggő tömbben található Pusztavacs- Mikebuda-Csemő térségében, a másik fele pedig kisebb-nagyobb tömbökben szétszórtan a Dabas, Tatárszentgyörgy, Nagykőrös, Cegléd, Tápiószentmárton, Albertirsa települések által körbehatárolt területen.

Az erdőállományok élőfa készlete cca. 1.800.000 m3, az éves termelés bruttó 45.000 m3 körül mozog.

Faállománytípus-csoportok megoszlása 2018-ban:

Faállománytípus Részarány
Akácosok 45,85%
Fenyők 17,63%
Nemes nyárasok 15,06%
Tölgyesek 12,93%
Hazai nyárasok 7,00%
Egyéb kemény lombosok 1,36%
Egyéb lágy lombosok 0,15%

Ökológiai szempontból kiemelt értéket képviselnek  a Nagykőrös és Pusztavacs községhatárokban előforduló pusztai, ill. homoki tölgyesek, melyek kezelésére, fenntartására  mindig nagy hangsúlyt fektet az erdészet. Az erdőfelújítások során is előnyben részesítjük az őshonos fafajokat, aminek következtében a tölgyek és hazai nyarak területe folyamatos növekedést mutat, elsősorban a fenyők rovására.

Az erdészet kiváló minőségű akác magtermő állományokkal rendelkezik, melyekből évi 15-20 q magot gyűjt. A magtermő állományok gondos kiválasztásán túl utódvizsgálati kísérletek segítségével törekszünk a legjobb minőségű szaporítóanyag előállítására.

A 65 ha nagyságú Mikebudai csemetekertben saját felhasználásra és értékesítésre éves szinten több mint 1.000.000 db csemetét termelünk, zömében kocsányos tölgy, szürke nyár, nemes nyár és akác fafajokból.

Az erdészethez tartózó Mikebudai Fagyártmányüzem évi kb. 3.000 m3 akác alapanyagot dolgoz fel, amely tevékenysége során elsősorban szőlészeti termékeket, oszlopot és tradicionális szőlőkarót; továbbá négyszögletes nevelőkarót állít elő, elsősorban export értékesítésre.

A Pusztavacs központú 13.000 hektáros vadászterületen dámvad, vaddisznó, és őz vadászatára nyílik lehetőség. Az éves nagyvad teríték 1.200 db körül alakul. Kiemelt szerepet kap ebből a dám, amelynek állománya mennyiségileg és minőségileg is az ország legjobbjai közé tartozik. A gyönyörű erdei környezetben elhelyezkedő Pusztavacsi vendégház teljes körű szolgáltatásával remek pihenési lehetőséget nyújt a vadászni, vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágyó vendégeink számára egyaránt.

Az erdészetünk gyakorlatilag minden erdészeti ágazatban képviselteti magát. A hagyományos erdészeti ágazatok (mag és csemete, erdőművelés, fahasználat, fafeldolgozás) és vadászati ágazat mellett nagy hangsúlyt fektetünk a közjólétre is.

Pusztavacson a Pusztavacsi parkerdő, Csemő község határában pedig a Putrisarki Parkerdő várja a kirándulni vágyókat. A parkerdeink többnyire csak egyszerű erdei bútorzattal és tűzrakó helyekkel rendelkeznek, de szinte minden évben új közjóléti fejlesztésekkel várjuk az idelátogató kirándulókat. A NEFAG Zrt. 2016. évi közjóléti fejlesztései keretében a Pest megye déli részén létesített „zöld sáv” turistaút a Pusztavacsi erdőtömbön keresztül vezet és az „Ország közepe” emlékművet is érinti.

Pusztavacsi erdészet 2018