NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zártkörűen működő Részvénytársaság

Szolnoki Erdészet

Szolnoki Erdészet

A Szolnoki Erdészetre markánsan rányomja bélyegét az, hogy hatalmas közigazgatási területet átkarolva az ország második legfátlanabb megyéjének szórványerdeiben gazdálkodik (legnagyobb egybefüggő erdőtömb 550 ha).

Jász -Nagykun Szolnok Megye területén korábban található öt állami erdészet (jászberényi, kunszentmártoni, kisújszállási, szolnoki, tiszafüredi) több lépcsőben való összevonásával jelenleg 52 község határban találhatók az erdészet által kezelt erdők.

Változatos, igen sok, erdőgazdálkodást nehezítő körülmény között végzik munkájukat négy erdőgazdasági tájon (Jászságban, Mátra-Bükkalján, Tisza-Bodrog- Sajó-Hernád és Hármas-Körös hullámterén, valamint a Nagykun- Hajdúháton)az erdészet munkatársai.

A kezelésünkben lévő erdőterület 8900 ha., 8 hagyományos erdészkerületre és 1 üzemi vadászterületre oszlik, átlagosan 70 ezer ha közigazgatási terület tartozik egy erdészkerülethez. Az erdőállományok élőfa készlete cca.1.200.000 m3

Fahasználati ágazatunkban évente körülbelül 30 ezer bruttó m3 faanyag kerül kitermelésre, ami 110 ha véghasználati hozami területet érint.

Kereskedelmi tevékenységünket a folyamatos faanyag felvásárlással erősítjük. Évente mintegy 5-6 ezer m3-nyi egyéb erdőgazdálkodótól származó faanyag felvásárlása és forgalmazása történik, ami nagyban hozzájárul az erdészet pénzügyi eredményességéhez.

Az erdészet már a nemzeti támogatások idején is komoly erdőtelepítéseket végzett a megyében, az ún. NETIR program keretében. Ezt az európai uniós támogatások biztosítása során is folytatja.

Az erdészet közjóléti szerepvállalása jelentős. Kezelésünkben áll a Karcagi Parkerdő, a szolnoki Széchenyi Parkerdő és Ökoturisztikai központ, valamint az országos védettségű Tiszaigari Arborétum.

Az erdészet gondozásában működik az Erdei Művelődési Ház és Iskola is, mely évről- évre sikeresen valósítja meg a környezettudatos oktatást, nevelést az erdei iskolai és óvodai foglalkoztatás keretében. Az erdészet egy Vadasparkot is működtet mely kiegészíti a foglalkozásokat de a nagyközönség számára is látogatható kitűnő hétvégi programot biztosítva .

Szolgáltatási tevékenységünk a teljes erdőgazdálkodást felöleli: tervezés, szakirányítás, kivitelezésterület- és talaj-előkészítéserdőtelepítés, erdőfelújítás, erdőnevelés, fakitermelés, faanyag-felvásárlás, szállítás említendő meg. Ezen ágazatunkban a szétszórt erdőterületből adódó hátrányunkból próbálunk és tudunk előnyt kovácsolni, mivel „a megyében mindenhol ott vagyunk”.

Cím: NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészet
5000 Szolnok, Kaán K. u. 71.
Tel./fax: 56/523-010; 56/523-014
szolnok@nefag.hu