Madáretetési Kisokos

Madáretetési Kisokos

A téli madáretetés a telet hazánkban töltő madárfajok számára könnyebbséget, a tevékenységet végző emberek számára pedig örömteli perceket és remek megfigyelési alkalmakat hoz.

  • Az etetést az első kemény fagyok megjelenésével időszerű elkezdeni, és egészen ezek megszűntéig célszerű folytatni.
  • A téli madáretetés legfontosabb szabálya a folyamatosság. Ha egyszer nekikezdtünk, rendszeresen gondoskodjunk az etetőanyag pótlásáról. A madarak ugyanis odaszoknak, számítanak az eleségre, és különösen nagy hidegben nincs elegendő energiájuk másik táplálkozási lehetőséget felkutatni.
  • Mivel etessük a madarakat? Elsősorban olajos és egyéb magvakkal. Az etetők feltöltéséhez kiváló a sózatlan és nem pörkölt, fekete színű napraforgómag, melybe keverhetünk kisebb magokat, pl. kölest, muhart. A félbetört dió is kedvelt csemegének számít. Fontos táplálékot jelentenek az állati zsiradékok: egy-egy sózatlan, natúr szalonnát vagy faggyúdarabot kilógathatunk önmagában, vagy magvakkal összegyúrva készíthetünk belőlük madárkalácsot. Tollas barátaink nagyon fognak örülni az ágakra felszúrt almának. Gondoljunk a talajszinten keresgélő madarakra, pl. rigókra is, nekik a földre készítsünk ki némi eleséget.
  • Mivel ne etessük a madarakat? Kerüljük az ételmaradékok, kenyér és kenyérmorzsa kihelyezését, mivel ezek erjedésnek indulnak, és elfogyasztásuk után bélgyulladást, és a madarak pusztulását okozhatják!
  • Az etetőknek sokféle típusa létezik, a lényeg, hogy megvédjék a bennük lévő eleséget az esőtől, nedvességtől. Egyszerű és tökéletes megoldás egy műanyag palackot átalakítani etetővé, az interneten rengeteg ötletet lehet ehhez találni. Ha szükséges, gondoskodjunk a ragadozók elleni védelemről, pl. az etetőt tartó fa törzsének dróttal való körbetekerésével.
  • Tartós fagyok esetén a madarak nehezen jutnak folyékony halmazállapotú vízhez, mely egyrészt a folyadék utánpótlásukhoz, másrészt a tollazatuk tisztán tartásához szükséges. Ezért az eledel mellett gondoskodjunk itató és fürdő gyanánt egy kis tál vízről, és előzzük meg a befagyását.
  • Érdemes felkeresni a Magyar Madártani Egyesület honlapját (www.mme.hu), ahol rengeteg érdekesség és hasznos gyakorlati tipp található a témában.
  • Nagy élmény rendszeresen meglesni az etetők vendégeit, érdemes őket meghatározni, alaposabban megismerni, a megfigyelésekről naplót vezetni.

Csikós Eszter.

NEFAG Zrt.