2018 évi trófeamustra a NEFAG Zrt Pusztavacsi vadászterületén

Nagy várakozás előzte meg a Pusztavacsi dámbarcogás során elejtett dámbikák kiállított trófeáinak szemrevételezését a NEFAG Zrt Pusztavacsi Erdészeténél. A szakemberek és érdeklődők népes részvételével megtartott hagyományos seregszemlén a környező területek vadászatra jogosultjai és a NEFAG Zrt több mint 95 dámtrófeát helyeztek a terítékhelyen felsorakozó feldíszített tartóoszlopokra.

A rendezvényen megjelenteket a vadászat kezdetét jelző kürtszót követően Hatos Tamás erdészetigazgató köszöntötte, majd Dégi Zoltán a NEFAG Zrt vezérigazgatója nyitotta meg a szemlét.

Pusztavacs, trófeaszemle, dám szarvas, agancs

Az izgalommal teli várakozás eredője, mint ahogy azt Dégi Zoltán vezérigazgató is elmondta a szokatlan, rapszodikus időjárás volt, amely mind mennyiségében mind minőségében jelentősen befolyásolta idén az elért eredményeket.

A kicsit rendhagyó körülmények ellenére, azonban jól sikerült a barcogás. A mintegy 61 vendég számára két kivétellel, eredményesen zárult a vadászat, trófeával távozhattak a vadászterületről, – mondta Dégi Zoltán, aki köszönetét fejezte ki a személyzet áldozatos, kitartó munkájáért, külön megköszönve a társgazdálkodók együttműködését, annak érdekében, hogy a térség dámgazdálkodásának eredményei bemutathatók legyenek.

A trófeaszemle jelentőségét dr. Bitay Márton Örs az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára méltatta. Beszédében kiemelte, hogy két ok miatt a pusztavacsi trófeamustra egyedülálló az országban.

Egyrészt azért, hogy a NEFAG Zrt felismerte az ugyanazon területen gazdálkodó, környező vadászatra jogosultakkal való együttműködés jelentőségét. Megelőzve a törvényi szabályozásban rögzített tájegységi szintű gazdálkodási szemléletet, kialakította a térség vadgazdálkodóinak egységes a NEFAG Zrt- nél meglévő magas színvonalú szemlélet mentén történő dámgazdálkodását. Másrészt fontos megemlíteni, hogy az egységes szemléletbe beletartozik az a magas színvonalú szolgáltatás is amelyet  a jelentős árbevételt eredményező külföldi vendég vadászok vadásztatása megkövetel. Az Agrárminisztérium minden forrást rendelkezésre bocsát annak érdekében, hogy a vadgazdálkodás és vadászat magas színvonala megmaradjon és tárcán belül is nagyon fontos marketingszerepet betöltő ágazat szakmai színvonala emelhető legyen. „A 64%- os érmes trófea arány tükrözi azt a kiemelkedő szakmai tevékenységet, amelyet a NEFAG Zrt folytat és amelyet a magántársaságok gazdálkodók  körében is szeretnénk megerősíteni azon szakmai támogatással amelyet  a tájegységi fővadászok  részéről biztosítunk „- mondta  Bitay Márton Őrs.

Az állami erdőgazdaságok fontos feladata lesz, hogy a közelgő Trianoni békeszerződés 100 éves évfordulójára összegyűjtsék azokat az erdő illetve vadgazdálkodási szempontból  fontos dokumentumokat, tárgyi emlékeket amelyek felhasználásával megemlékezhetünk a  Magyarország számára  méltatlan  helyzet kialakításáról, ( erdeink és vadgazdálkodási kultúránk, vadállományunk jelentős részének elvesztéséről), méltó módon fejet hajtva elődeink munkája előtt, figyelmeztetve utódainkat a történtekre, előremutatást adva -a jelenlegi határok megtartásával,-  a Kárpát-medencei  magyarság  új  egységének megteremtésére. – hangsúlyozta az államtitkár.

A szemle folytatásaként Fehér Sándor a NEFAG Zrt termelési és kereskedelmi vezérigazgató helyettese a hagyományos agancsbemutató technikai részleteit ismertette. Elmondta, hogy két új elemmel bővül a bemutató, egyrészt a vadászok részéről adott objektív értékelésen felül, a jelenlevők számára a legjobban tetsző trófeát szubjektív szavazással (kis fakorong agancs mellé helyezésével) lehet megválasztani az év trófeájának, (emlékezve a hasonlóan megválasztott a 1910-es bécsi világkiállításon díjnyertes pusztavacsi dámtrófeára). Másrészt pedig mozgalmasabbá téve bemutatót a NEFAG-os trófeákat korcsoportokba rendezve, illetve a társgazdálkodók trófeáit a korábbiakban kialakított rendszer szerint -bővítve egy általános, az  ezévi tapasztalatok ismertetésével- tárjuk a szemlélők elé.

Ezt követően megkezdődött a konkrét bemutató ahol az agancs mellett álló kísérő vadász röviden ismertette a kilövés körülményeit és az elejtéshez fűződő élményeit, esetenként barátságos, mosolyt fakasztó, megható gondolatait.

Az érmesek aránya 64% volt (NEFAG Zrt) ezen belül 11db arany- 12 db ezüst – és 16 db bronzérmes trófea került elismerésre a bírálat során. A vadászatok érzelmi töltete, hangulata azonban mindenképp kiemelendő. Feltétlenül fontos ennek hangsúlyozása és további erősítése. A szemle ismét jó tanulságokkal szolgált, a minőségi gazdálkodás folyamata tovább folytatódik térségi szinten is”. – zárta a rendezvényt a vezérigazgató helyettes.

Fehér Sándor vezérigazgató helyettes foglalta össze az eredményeket és a trófea szemle tanulságait.:

„Jellemzően a 2018 évi barcogásra, a trófeasúlyok átlagos értéke a tavalyi évhez képest nem csökkent, de nagy tömegű trófeák elmaradtak.  Tavaly 14 db, az idén 5 db volt a 4kg feletti trófeák száma. Az egész barcogás törvényszerűségek nélkül zajlott, intenzitásában, a helyszínek váltakozásában is jelentős eltérések voltak tapasztalhatók.

A szemle a Pipacs vadászkürt együttes vadászat végét jelző kűrt szignáljának elhangzásával ért véget.

NEFAG Zrt.    Fotó : Pelsőczy-AMC