Átadásra került a Karcagi Parkerdőben megépített Lombkorona sétány

Átadásra került a Karcagi Parkerdőben megépített Lombkorona sétány

December 6-án, Karcagon átadásra került hazánk legújabb lombkorona sétánya, amelyen végighaladva magasabb szinten szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése.

NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság különös figyelmet fordít az általa kezelt erdőterületeken a közjóléti funkció fenntartására és fejlesztésére, kielégítve a társadalmi igényeket. Tevékenységének egyik kiemelten fontos területe azon fejlesztések végrehajtása, amelyek a pihenési, rekreációs igények, turisztikai és sportolási célok megvalósítása érdekében valósulnak meg.

A Társaság a kezelésében lévő erdőterületeken öt parkerdőt, egy arborétumot, erdei iskolát, vadasparkot, erdei játszótereket, kerékpárútat, tanösvényeket és sok egyéb, a közjót szolgáló létesítményt működtet, amely mind az erdőbe látogatók kikapcsolódását szolgálja. A NEFAG Zrt. megtermelt eredményeinek jelentős részét fordítja közjóléti fejlesztésekre.

Karcagon a 2005-ben elkezdett parkerdei fejlesztést – az egyre növekedő, folytatás iránti igény figyelembevételével – a források megteremtésekövette, majd a sikeres fejlesztések eredményeként esőbeállóval, erdei játszótérrel, valamint a több hosszúságban használható futópályával gazdagodott a város természetszerető lakossága.

„Az erdőben semmi sem öncélú. Minden gyomnak, minden rovarnak, madárnak megvan a maga pontosan meghatározott szerepe. A bemutató táblák ismeretet nyújtanak a természet, helytörténet iránt érdeklődőknek, lehetőséget adnak az erdő-ember kapcsolatának tudatos formálására, az erdész szakma és a természetvédelem bemutatására” – mondta Dégi Zoltán a NEFAG Zrt. vezérigazgatója köszöntő beszédében.

Az egész évben ingyenesen látogatható, az erdő megismerését segítő sétány 40 interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. Hozzásegít, hogy évszaktól függetlenül olyan magasságokban tudjunk szemlélődni, ahová az átlag kiránduló nem jut el.A közel hat méter magasan épített   sétaösvényen végighaladva, a szó valódi értelmében „magasabb” szinten szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése. Látható az egyedek küzdelme az életet adó fényért, a létért folyó harc során. A szemlélő elé tárulnak a földről láthatatlan fészkek, odúk és lakóik világa.  A sétány közvetlen közelében pihenő padokat valamint a gyermekek további szórakozását segítő, játszótéri játékokat is elhelyeztek.

Az erdészek egyik legfontosabb feladata az, hogy az általuk létrehozott erdőt megismertessék az emberekkel, hozzáférhetővé tegyék számukra, lehetőséget adjanak mindenkinek, hogy az erdei környezet áldásos hatásaiból részesedjen. Ezzel együtt azonban egyfajta kötelességtudat kialakítása is cél, a meglévő és a létrehozott vagyon a közösség számára biztosított érték megóvása érdekében. Az itt élő emberek számára még fontosabb ez a tudat, hiszen az alföldi erdő léte és fenntartása az ember gondoskodása védelme és természetszeretete nélkül kétségessé válik.

Társaságunk, a fejlesztéssel a látogatóknak hagyományos közjóléti létesítményi funkciókat és szolgáltatásokat kíván nyújtani, de az egyes tartalmi elemek megvalósítását úgy tervezte, hogy azok egyedisége, tájat bemutató üzenete különlegesség legyen a maga nemében.

Reményeink szerint a város lakossága hamar felfedezi az új létesítményt és a korábbi fejlesztéseknél tapasztalt megbecsüléssel és vigyázattal használja azt.

NEFAG ZRt.,  Erdő -Mező