Az ország legrégebbi erdei iskolájában nyitották meg a XXII. Erdők Hetét

Az ország legrégebbi erdei iskolájában nyitották meg a XXII. Erdők Hetét

 Visegrádon, a 30 éves jubileumát ünneplő Madas László Erdészeti Erdei Iskolában nyitotta meg Nagy István agrárminiszter a XXII. Erdők Hete rendezvénysorozatot, amely október 1. és 7. között országszerte mintegy 60 helyszínen, 150 programmal várja a magyar erdők iránt érdeklődőket.

Az Erdők Hete idei témája a magyar erdők elmúlt évszázadbeli gyarapodásának ismertetése, amivel kapcsolatban bemutatták az Országos Erdészeti Egyesület “A növekvő erdők nyomában” című ismeretterjesztő filmjét is.

Alapításának 30 éves jubileuma alkalmából nyílt napon fogadta a visegrádi Madas László Erdészeti Erdei Iskola a helybeli általános iskolai és óvodai csoportokat, akik erdőpedagógusok vezetésével, játékos formában ismerkedhettek meg az erdők értékeivel. A Pilisi Parkerdő Zrt. 1988-ban alapított intézménye nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi erdei iskolájának számít. A Makovecz Imre tervei alapján készült épületekbe a mai napig évente több mint tízezer gyerek érkezik nyári táborokra, év közbeni programokra, akiknek a szakképzett erdőpedagógusok évente mintegy 1000 foglalkozást tartanak.

A jubileumi rendezvény egyben a XXII. Erdők Hete megnyitója is volt. Az október első hetében szervezett Erdők Hetét az Országos Erdészeti Egyesület indította útjára azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg az ország legfontosabb természeti örökségének számító erdők értékeit a nagyközönséggel. Napjainkban országszerte mintegy 60 helyszínen, több mint 150 program várja az érdeklődőket. Az erdokhete.hu oldalon részletesen megismerhető programok között vezetett túrák, erdei sportversenyek, erdészeti nyílt napok, arborétumi és kisvasutas kirándulások, de könyvbemutatók és szakmai konferencia is helyet kap.

Az Erdők Hete eseményei nagyban alapoznak az erdészeti erdei iskolák módszertanára, amelyek közül több intézmény az Erdők Hetén veheti át az Országos Erdészeti Egyesület minősítő oklevelét, amely az ott folyó oktató-nevelő munka elismerése és garanciája is egyben

A nyitórendezvényen Nagy István agrárminiszter megnyitó beszédében az erdei iskolák tevékenységét méltatta.

„A 22. Erdők Hete kiemelt témája a növekvő erdők Magyarországon. Az erdőtelepítés történetét, módszereit, lehetőségeit mutatja be: hogyan tudunk fát ültetni, az erdőterületet növelni. Biztonságunk, jólétünk, jövőnk záloga az erdőtelepítés. Ma mintegy 40 intézménynek adjuk át az erdészeti erdei iskola minősítő oklevelet. Újabb esély és remény arra, hogy még több gyermek megismerje az erdőt, azt a jövőt, mellyel felelősen élnie kell.”- mondta az agrárminiszter.

Zambó Péter házigazdaként, mint a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, és mint az Erdők Hete programsorozatot koordináló Országos Erdészeti Egyesület elnöke köszöntötte a közönséget.

Puskás Lajos, OEE Erdészeti Erdei Iskolák Szakosztály elnöke örömét fejezte ki, hogy a szakosztály tagjai e patinás erdei iskola falai közt és jelentős eseményen kaphatják meg kemény munkájuk után, a megfelelő színvonat igazoló oklevelüket.

Ezt követően Nagy István miniszter, Zambó Péter és Puskás Lajos elnökök átadták a most minősített erdészeti erdei iskolák képviselőinek az okleveleket.

A NEFAG Zrt Erdei Művelődési Háza és Erdészeti Erdei Iskola oklevelét Csikós Eszter az iskola vezetője vette át.

Az erdészeti erdei iskolák minősítő okleveleinek átadása után a Parkerdő Zrt. faültetésre invitálta a vendégeket. A szervezők minden vendéget felkértek a facsemeték ültetésére. A közvetlen az iskolaépület mögötti fa elültetésében Nagy István miniszter is közreműködött. Utána az egybegyűltek serényen elültették a többi csemetét is.

A XXII. Erdők Hete témája a magyar erdőterület növekedésének bemutatása a trianoni időszaktól napjainkig.

Az Alföld-fásítási program, majd a kopár- és hullámtér-fásítások, a zöldövezeti erdőtelepítések, és a 90-es évek óta a magán erdőtelepítések eredményeként az elmúlt évszázadban csaknem megduplázódott Magyarország erdőterülete. Ezt a kevesek által ismert folyamatot követi végig a “A növekvő erdők nyomában” címmel bemutatott film.

NEFAG Zrt

Forrás:
FATÁJ-Online,
Fotó : Mőcsényi