Munkahelyi körülmények javítása

Munkahelyi körülmények javítása

FOLYAMATOS ÉS RENDÜLETLEN  A MUNKAHELYI KÖRÜLMÉNYEK JAVÍTÁSA  A NEFAG ZRT.-NÉL 

 

A Társaságnál a már 2010-ben elkezdődött tervszerű és tudatos környezetformálás, jövőkép alakítás szerves része lett, a munkakörülmények minőségi,- a XXI. század követelményeinek megfelelő- kialakítása.

NEFAG Zrt Szolnoki Erdészeti központjának felújításával az irodaépület szinte teljes átalakításával, bővítésével kezdetét vette az a hosszú és állhatatos munka, amely a lehetőségek figyelembevételével lépésről lépésre igyekezett megteremteni azokat a feltételeket, amelyek a kor diktálta elvárásoknak megfelelően biztosítják hosszú távon a dolgozók kiegyensúlyozott munkavégzését. 2012-ben a Kaán Károly úti központi épület átalakításával az észszerűség és a gazdaságosság figyelembevételével, egy kisebb költséggel fenntartható, modern technikai hátteret biztosító és ’zöldebb’ igazgatási helyszín kialakítása történt meg. A meglévő épület 400m2-rel történő bővítésére fordított több mint 80 millió forint értékű beruházás, helyi vállalkozások kivitelezésében készült el. Az eredeti funkcióját (Erdei Művelődés Háza és Iskola) megtartva, a Szolnoki Erdészet és a részvénytársaság központjának dolgozói is kényelmes nyugodt körülmények között, a legfejlettebb infrastruktúra biztosítása mellett végezhetik munkájukat.

A részvénytársaság 65 éves jubileumára került befejezésre a Monori Erdészet központi telephelyén lévő irodaépület és egyéb kiszolgáló helységek teljes felújítása. A 2015-ben átadott létesítmény az eredeti struktúráját megtartva, de a legmodernebb technikai és belsőépítészeti megoldások felhasználásával alakult át mai formájára.

A monori munkatársak ebben az igényes munkával felújított, korszerűen berendezett épületben folytathatják tevékenységüket, mely kiválóan alkalmas tárgyalások, értekezletek és képzések lebonyolítására is.  A kétszintes irodaházban kialakított, klimatizált irodák, tárgyalók illetve szociális helységek modern eleganciájukkal vonják magukra a figyelmet. Az irodahelységekben a modern technika alkalmazásával került felújításra az információs hálózat és irodatechnikai rendszer. Teljes körű infrastrukturális fejlesztés történt a külső és belső felújítási munkák során. Az udvari melléképület is megújult, lehetővé téve az erdészet működéséhez szükséges eszközök, irodaszerek tárolását, esetlegesen gépjármű elhelyezését.

Az udvarban kialakított mintegy 130 m2-es parkoló 6 személyautó befogadására képes.

Az irodák belső berendezése az ergonómiai elvárásoknak megfelelően készült, biztosítva az egyébként fizikálisan megterhelő ülőmunka kényelmes és hatékony elvégzését. A beruházás több mint 76 M Ft-os ráfordítással került megvalósításra.

A munkakörnyezet – ergonómiai és környezettudatos szempontokat is figyelembe vevő- átalakítására irányuló munka tovább folytatódott 2016-ban, a Pusztavacsi Erdészet épülete és az ahhoz tartozó szolgálati lakás átalakításával, felújításával.

A régi épület szerkezeti alapjait felhasználva, annak bővítésével történt meg az erdészet és a szolgálati lakás újjáépítése. A korábban közel 390 m2–  en kialakított objektum, az újjáépítés során az irodarészben mintegy 20 m-rel, a szolgálati lakás tekintetében több mint 30 m2 -rel bővült. A falak részben áthelyezésre kerültek, új helységek kialakítása történt. A nyílászárók legmagasabb szigetelési igényeknek megfelelő minőségben cserére kerültek. Az épület  hőszigetelése, a tető fedése is megújult, valamint az elektromos és gépészeti felújítás a szennyvízrendszer korszerűsítése is végrehatásra került. Természetesen a belsőépítészeti munkák is a legmodernebb anyagok és technikák felhasználásával kerültek kivitelezésre. Hasonlóan a korábbi irodaépületek felújításához itt is a kor kívánalmainak megfelelő, esztétikailag kifogástalan, ergonómiailag tesztelt munkahelyeket alakítottak ki,  ahol minden munkatárs jól érezheti magát és munkáját a szükséges feltételek biztosítása mellett végezheti.

A pince teljes átépítésével a különböző anyagok eszközök raktározása az irodaszerek elhelyezése és az irattárazás gondja is hosszú távon megoldásra került.

Az épület felújítása mellett a környezet megújítására is figyelmet fordítottak a tervezők. Az irodaépületet körülvevő park és parkoló tér korszerű burkolattal lett ellátva. Új füvesítés készült és számos dísztő növényt is beültetett a kivitelező.  A Pusztavacsi erdészet és szolgálati lakás újjáépítése közel 107 MFt-os ráfordítással vált lehetővé.

Még 2016 évben a társaság vezetése úgy döntött, hogy a 2012-ben kialakított központi épületet bővíteni kívánja. Az ok egyszerű volt. Olyan vállalati stratégia került az elmúlt időszakban megfogalmazásra, amely indokolttá tette a munkahelyek bővítését és a szükséges egyéb helységek kialakítását (szarvasgomba ágazat kialakítása, ún. „ártéri projekt”beindítása). Mindezt az igényt erősítette a tulajdonos/FM/ tájegységi fővadászok elhelyezésére vonatkozó felkérése.  Szükségessé vált az egy főre jutó munkahelyi m2 növelése is egyes munkaterületeken. A döntést gyors tervezés és kivitelezés követte melynek eredményeként a meglévő irodaépület tetőtere és az északi szárny földszintje, keleti irányban mintegy 164 m2-rel bővült.

A munkák során a korábban kialakított stílusnak megfelelően a már bevált technikai és belsőépítészeti megoldások felhasználásával új irodák/ öt db/, tárgyalóterem, raktárhelyiségek és kiszolgáló helyiségek építése történt meg. Módosult a déli szárny parkoló részének kialakítása is. Az átalakítás révén új, tágabb helységbe költöztek az Erdei Művelődési ház és Iskola munkatársai, a Szolnoki erdészet ágazatvezetői, adminisztrátorai, és önálló irodába kerülhettek a szarvasgomba ágazat dolgozói. Elhelyezést kaptak a Földművelésügyi Minisztérium Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztályának munkatársai is.

A mintegy 35 Mft –os beruházás végrehajtásával lehetőség nyílt a minden szempontból kielégítő munkavégzés feltételeinek megteremtésére, a 2012-ben elkezdett folyamat lezárására, amely eredményeként minden NEFAG dolgozó számára megvalósulhatott a kellemes kiegyensúlyozott környezetben végzett nyugodt, hatékony munka lehetősége.

Szolnok 2017-08-08

NEFAG Zrt