Nini, egy nünüke!

Nini, egy nünüke!

Április a virágzás, a természet kinyílásának hónapja. Nemcsak a növényeket érinti a kikelet, a hozzájuk kapcsolódó állatok is egyre nagyobb létszámban és változatosságban jelennek meg. A nünükék április és május között kerülnek szemünk elé, főként a melegebb vidékeken, száraz erdők, füves-sztyeppes területek környékén.

Ha egy nünükével találkozunk, megjelenése alapján nem gondolnánk, hogy egy bogárral van dolgunk. Pedig ezek a furcsa külsejű rovarok a hólyaghúzó bogarak családjába tartoznak. Szárnyaik kicsik, csökevényesek, repülésre képtelenek. Az erős kitinpáncél is hiányzik, a puha, szelvényezett potroh jól látható, amely kissé féregszerű jelleget kölcsönöz ezeknek a rovaroknak. Igen látványosak, a legtöbb fajnál a test sötét színű és fémes csillogású, hossza 1-2 centimétertől 5 centiméterig is terjedhet. A hímek a nőstényeknél kisebb termetűek, potrohuk nyúlánkabb.

Közönséges nünüke a Széchenyi Parekrdőben

A szaporodásuk miatt fontos számukra a lazább talaj jelenléte. A nőstény ugyanis tavasszal lágyszárú, rovarmegporzású növények tövébe, a föld alá teszi le petéit a tojócsöve segítségével. Ekkor kezdődik el a nünükék több állomásos, több helyszínen zajló fejlődése. A néhány hét után kikelő, háromkarmú lárvák felmásznak a virágra, ahol várják a nektárt gyűjtögető, gyanútlan vadméheket. Ezek testére akaszkodva szállíttatják magukat a méhek fészkébe, ahol egy lépsejtbe költöznek be. Társbérletről szó sincs, a nünüke lárva először megeszi a lépsejtben lévő petét, majd a mézet fogyasztja. A telet bebábozódva a talajban tölti, ahonnan tavasszal bújik elő a kifejlődött nünüke.

Nünüke lárvák

A nünükék másik, emberre nézve veszélyes különlegessége, hogy védekezésként sárgás színű, mérgező váladékot bocsájtanak ki, emiatt inkább ne vegyük kézbe, csak szemünkkel vizsgálgassuk. A cantharidin nevű anyag a bőrön hólyagosodást okoz, emiatt kapták a hólyaghúzó bogarak elnevezést. Az ókorban belsőleg vizelethajtóként, külsőleg daganatok, szemölcsök eltávolítására használták, de nagyon kellett figyelni az adagolásra, mivel a cantharidin már nagyon kis adagban is mérgező. Vizsgálatok szerint néhány állatfaj érzéketlen a méregre, ezek probléma nélkül elfogyasztják a nünükéket, például a légykapók, a túzokok, sündisznók, békák, a háziállatok közül a tyúkok, pulykák. A házinyulak, kacsák, kutyák, macskák esetében viszont súlyos következményekkel járhat egy nünükével való találkozás, szarvasmarháknál és lovaknál pedig elegendő a méreggel szennyezett takarmány fogyasztása is.

Csikós Eszter.
NEFAG Zrt.

Mérgező cseppek (magyar nünüke)