Foglalkozások

Foglalkozások

Ébredő Erdő

A tavaszi hónapokban az újjászülető természet apró csodáit fedezzük fel. Várjuk az óvodai csoportokat, iskolai osztályokat fél és egész napos foglalkozásainkra. Bogarászás, életnyomok keresése, ismerkedés a vízi élővilággal, madárodúk lakóinak megfigyelése, és sok más érdekesség.

Előzetes időpont egyeztetés szükséges.

Bejelentkezés, bővebb információ:
Csikós Eszter,
erdeimuvhaz@nefag.hu,
+36 20 452 4883

Tájékozódási klub indul az  Erdei Művelődés Ház és Iskola  

szervezésében a NEFAG Zrt. Szolnok, Kaán Károly utca 71. alatt.
N47° 12.150′   E20° 11.687′

Klub mottója:   Az nem téved el aki otthon marad!

Tájékozódási ismeretek kicsiknek és nagyoknak

Tájékozódni térben és időben, városokban, utakon, az erdőben, a csillagok alapján, térképpel és GPS-szel. Tájékozódni az információk között, az interneten: a „virtuális tér”-ben. Tájékozódni gondolatok és eszmék között.

A hely, az idő, az internet és a csillagos ég: négy különböző színtere a tájékozódásnak. Persze keresztül-kasul összefüggenek egymással: kirándulás tervezésekor a táv alapján tervezhetjük a szükséges időt, túra után viszont az eltelt időből megbecsülhetjük a megtett távolságot, az hogy hol vagyunk, meghatározza, hogy mikor delel a Nap, mikor kelnek fel a csillagok, a helyzetünk meghatározásához a csillagok segítségével pontos órák kellenek (ezért próbáltak egyre pontosabb ingaórákat készíteni a hajósoknak), a GPS időkülönbségek alapján méri a helyünket (ehhez viszont már atomórák kellenek), az interneten pontos időt, térképeket, csillagtérképeket találhatunk, megtudhatjuk, hogy honnan, mikor indul a vonatunk, a buszok és hol lehet a friss térképeket letölteni, hogy működik  a geocaching (gps kincskereső) játék…stb.

 

-Miért fontos a tájékozódás?

-Hol vagyunk?

-Az idő

-Internet – a „virtuális tér”

-Tájékozódás térkép nélkül

-Tájékozódás helyismeret alapján

-Táblák, jelzések

-Égtájak, a Nap és a csillagok

-Hegyek és völgyek – a domborzat

-Toronyiránt és szintmenet

-Ismerkedés a tájékozódást segítő eszközökkel

 

 

Minden hónap 2-ik csütörtökén 16-18 óra között várjuk az érdeklődőket, a jól tájékozódni kívánókat.

Részletes infó: +36-20/452-4883 Csikós Eszter-  ;    +36-30/2293440  Oskó Imre- től kérhető!

A program a GÖRDÖGÖK SE  és  a  NEFAG Zrt. jóvoltából működhet díjmentesen.

Tevékenységünk alapelvei

A valóságos környezet megismerése, értékeinek befogadása, problémáinak értelmezésére törekszünk. Aktív megismerő tevékenységre építünk, együttműködő – cselekvő módszereket alkalmazunk. Valljuk, a környezeti nevelés élménypedagógia:
“Ha hallom – elfelejtem,
ha látom – emlékezem,
ha csinálom – megtanulom”

Szakmai hitvallásunkról összefoglaló itt tekinthető meg!

Készítette: Medvegyné Csejtey Andrea

„Mesél a téli erdő” – avagy tavasz a télben?

Az erdő- és vadgazdálkodás évszakonkénti munkáinak megismertetése, nyomkeresés – követés az erdei tanösvényen, vadetetés, a madáretető vendégei, valamint téli játékok a szabadban.

A foglalkozások január 3. és február 28. között zajlanak.

Helyszíne az Erdei Művelődés Háza és Iskola Szolnokon.

Részvétel: meghívás, illetve jelentkezés alapján lehetséges.

Részletek: Csikós Eszter, erdeimuvhaz@nefag.hu, 20/ 452 4883

További képek a “Mesél a téli erdő” foglalkozásokról itt tekinthető meg!

Nordic Walking a felüdítő időtöltés

Egyre több ember ismeri meg a nordic walking nevezetű sportot, amit már nálunk is kipróbálhat bárki. Rendszeresen tartunk nyílt foglalkozásokat szakavatott oktató, Kóczián Éva és Dobos Dézi vezetésével.

A nordic walking ényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. A sportág Finnországból indulva 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma.

A nordic walking több szempontból is eltér az egyszerű gyaloglástól: a legszembetűnőbb különbség a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, és nem utolsósorban megmozgatja a felsőtestet, miközben meghatározza az egész test tartását. A mozgás során az izmok 90%-a dolgozik, erősödik a hát, a törzs, a has, a comb, a far és a vádli. A nordic walking jó hatással van a szív- és érrendszerre valamint növeli a tüdő vitálkapacitását, miközben kíméletes az izültekhez.

 

Hétfőn és szerdán 14: 30-tól tartjuk foglalkozásainkat, ha kedvet kapott, hogy kipróbálja ezt az új keletű sportot, kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon:

Csikós Eszter 20/ 452 4883

Kóczián Éva 70/ 632 5426

Mindenkit szeretettel várunk!

Foglalkozásaink bemutatása

Erdőpedagógia és egyéb foglalkozásaink részletes bemutatása elérhető ide kattintva.