Őszi színpompa

Ősszel a természetet járva, vagy akár a városban is szemet gyönyörködtető a fák és cserjék őszi lombszíneződése, mely látványt érdemes elraktároznunk a szürkébb téli napokra.  Az esztétikai élményen túl vessük bele magunkat kicsit mélyebben a témába! Vajon biológiai szempontból hogyan magyarázható meg a jelenség?

A zöld növények élettani folyamatait legegyszerűbb megérteni, ha egy gyár működéséhez hasonlítjuk őket. A gyár üzemegységei a levelekben található zöld színtestek, melyek a fotoszintézis nevű gyártási folyamat során készítenek a szükséges alapanyagokból bizonyos termékeket. Az alapanyagok a gyökereken felvett víz és ásványi anyagok, illetve a levegőből származó szén-dioxid gáz. A gyártás kapcsológombja a napfény, melynek hatására az alapanyagok átalakításával cukor és oxigén gáz keletkezik.

A mérsékelt éghajlati övezetben az élőlényeknek alkalmazkodniuk kell az évszakokkal változó környezeti viszonyokhoz. Ősszel és télen a növények számára két fontos tényező mennyisége csökken: a fényé és a vízé. A fényt könnyen értjük, hiszen a nappalok rövidülését mi is tapasztaljuk. Viszont ősszel és télen bőven van csapadék, tehát kérdezhetjük, hogy miért jut kevesebb víz a növényeknek? Erre a magyarázat az alacsony hőmérséklet, hiszen a gyökerek a fagyott talajból alig tudnak folyékony halmazállapotú vizet felszívni. Ha télen is aktívan működnének, akkor gyakorlatilag kiszáradnának, ezért a többéves növények nagy része „téli álomba” merül.

A lombhullató fák és cserjék elszenderedése igen látványosan történik. Meg kell válniuk a leveleiktől, mivel azokon keresztül a télen felvehető kevés vizet is elpárologtatnák, miközben elegendő fény híján a fotoszintézis sem működne hatékonyan. A levelekben viszont nagyon sok értékes és újrahasznosítható anyag található, melyeket pazarlás lenne csak úgy eldobni. Így a fásszárúak az ősz beköszöntével folyamatosan szállítják vissza a levél anyagait a levélereken keresztül a szárba, ágakba. Ennek végeztével egy leválasztó réteg alakul ki a levélnyél mentén, a levél elszárad, majd lehullik.

 

Mi eredményezi a levelek végső lehullás előtti gyönyörű „ünneplőbe öltözését”? A levelek színtestjeiben többféle színanyag található, melyek a napfény energiájának hasznosítását végzik. Közülük a legnagyobb mennyiségűek a zöld színű klorofillok, ezért látjuk a leveleket zöld színűnek. Ezen kívül más színanyagok, mint a narancssárga karotinok és a sárga xantofillok is jelen vannak, de a színüket elnyomják a klorofillok. Ősszel legelőször a klorofillok bomlanak le, így a karotinok és a xantofillok színe is érvényesülni tud. A lilás-pirosas színárnyalatokat a hideg hatására képződő antociánok okozzák. Az őszi színpompa időpontja minden évben időjárástól függően változik, általában október végén, november elején élvezhetjük a csodás látványt.

 

Csikós E.
NEFAG Zrt.